De zogenaamde communicatieprofessional

Binnen 12 uur is het twee keer raak. Kaf versus koren.

Gisteravond zet ik een tweet uit dat ik beschikbaar ben voor een opdracht. Veel RT’s en ook iemand die vrijwel meteen reageert en aangeeft dat hij me misschien kan helpen. Tenminste, zo interpreteer ik zijn eerste reactie. Na nog een tweet over en weer blijkt dat hij denkt dat ik op zoek ben naar een communicatieadviseur en hij werpt zich op, klaar om deze klus te klaren.

Ik kijk naar zijn twitterprofiel. Daar staat inderdaad ‘communicatie‘ tussen. Als je heel weinig lettertekens kunt gebruiken om je profiel te beschrijven is dit woord dus meteen zoiets als “ik ben communicatieadviseur”.  Een link leidt mij naar zijn LinkedIn pagina. Ik zie dat hij een managementopleiding heeft gedaan. Geen spoor van communicatie. Gek. Ik laat hem weten dat ik zelf zoek en stel hem de vraag waarom hij zich als communicatieadviseur opwerpt. Zo weinig achting voor het vak?

Communicatie volgens Fokke en SukkeVanochtend zie ik op LinkedIn een vraag van een medegebruiker in de groep Communicatie, Pers en Voorlichting. Of iemand een communicatieplan heeft. Een stuk of 20 mensen hebben gereageerd. De eerste die heeft gereageerd, ene Sandra, geeft direct aan dat zij er een heeft en de anderen laten Sandra weten dat zij die ook graag zouden ontvangen. Steekproefsgewijs bekijk ik wat profielen. Wat is LinkedIn toch een heerlijk medium om je licht op te steken over de professionele kwaliteiten van mensen. Allemaal geven zij aan dat zij communicatieadviseur zijn. Ik spot zelfs hier een enkele ‘communicatiemanager’.

Wat hier aan de hand is? Het zoveelste bewijs dat er veel kaf is op de markt. Mensen die een keer een zomercursus hebben gevolgd werpen zich op als de communicatiespecialist. Vaak nog senior ook. Wat is het toch jammer dat onze professie niet is beschermd!

 

Mee discussiëren op LinkedIn? Meld je aan bij de groep Communicatie, Pers en Voorlichting. Daar is dit thema als discussiepunt ingebracht.

0 Response to “De zogenaamde communicatieprofessional”


Comments are currently closed.